Offentlig

Offentlig
25. november 2020 Eirik

INFORMASJON OM COVID-19

FEBER, HOSTE, SÅR HALS, MISTET SMAKS- ELLER LUKTESANS, PUSTEPROBLEMER ELLER LIKNENDE SYMPTOMER. 

Dere må ta kontakt enten 1) pr tlf 55 333100 eller  2) melding på helsenorge.no,  Så vil vi ta kontakt med dere og veilede videre. 

Folkehelseinstituttet har løpende oppgradert informasjon på sine hjemmesider, det samme med Helsedirektoratet og Bergen Kommune.  De fleste svarene vil dere få der.

Vi har nå opprettet muligheten for video-konsultasjoner, slik at konsultasjon kan gjennomføres uten at en fysisk må komme til kontoret. Men det er likevel helt trygt å komme til kontoret nå.

Vi ønsker at våre pasienter som kommer til kontroll for andre sykdommer enn luftveisinfeksjoner skal vite de er trygge for smitte ved vårt kontor og har iverksatt tiltak etter instruks fra Bergen Kommunes Helsevernetat.

Ved vårt kontor har vi iverksatt følgende smittevernstiltak:

Ingen går med privat tøy, alt helsepersonell bruker uniform som skiftes daglig og vaskes på minst 60 grader. Alle smykker og ringer er fjernet. Alle blader, leker og løse gjenstander er tatt bort fra venterommet for å forenkle desinfisering av fellesområder

Det er satt opp spritdispensere på kontoret og det utføres spritvask av kontaktpunkter flere gang daglig.

 

GENERELL INFORMASJON

Coronaepidemien er under utvikling, og vi får ny informasjon hver dag. For å holde dere oppdatert vil vi anbefale dere å lese daglig på Folkehelseinstituttets nettsider, www.fhi.no. Der er det råd om hygienetiltak, reising, karantene og isolasjonsregler etc.

BERGEN KOMMUNE HAR FØLGENDE INFO :

Her kan du teste deg:

 Det er gratis å ta test ved kommunens testtilbud.

FESTPLASSEN

Tilbudet er for gående og syklende . 

NB! Unngå reise med kollektivtransport og besøk i butikker og kafeer i byen hvis du skal teste deg. Bruk munnbind og husk å kle deg etter været. 
Åpningstider for inntak: Mandag – fredag 09-21 Lørdag og søndag 11-18

 

SPELHAUGEN I FYLLINGSDALEN

Teststasjonen i Fyllingsdalen (Spelhaugen 12 – se kart) er uten timebestilling og tilrettelagt for kjørende. Du kan også komme gående.
Alle som mistenker at de kan være smittet med covid-19 kan teste seg her. Ta gjerne med varme klær for å slippe å ha motoren på tomgang mens du venter.

Åpningstider: Hverdager 09.00–21.00, lørdag og søndag 11.00–18.00.

 

TESTSTASJON PÅ FLESLAND

Alle dager 08-2330 når der kommer fly fra utlandet.
Følg med på innreiseregler og karantene-de forandres stadig

 

TESTSTASJON BERGEN HAVN

Tilbudet er for passasjerer på danskebåten .

 

Testsvar

Mens du venter på prøvesvaret, må du holde deg hjemme og unngå å smitte andre.  Prøvesvaret blir klart etter 1-2 dager. Da vil du finne det i din bruker på helsenorge.no (pålogging MinID), i mappen som heter “Prøvesvar”.

Unngå filming på teststasjonene

Av hensyn til ansatte på teststasjonene og andre pasienter som tester seg, ber vi om at dere ikke filmer på teststasjonene. 

 

Bruk privat transport eller pasientreise til test

De som er i karantene og skal testes, må ikke ta offentlig transport. For alle andre er privat transport til teststasjon førstevalget (bil, sykkel, gange etc), men dersom det helt unntaksvis er behov for offentlig transport, må du overholde krav til smittevern under transporten: holde avstand, dekke nese og munn og ha god håndhygiene.

Hvis du ikke kan reise med offentlig transport, kjøre selv eller bli kjørt, kan du ha rett på transport gjennom Pasientreiser.   Det er inngått avtale med drosjeselskap for pasienttransport av personer med mistenkt eller bekreftet covid-19 i Bergen. Informer om transportbehovet når du bestiller time for testing, så vil legevakten være behjelpelig med å bestille.

 

Respekter karanteneplikten

Karantenereglene endrer seg nesten fra uke til uke, følg med FHI og Bergen kommune sine sider

 

Når du er syk uten mistanke om covid-19-smitte

Er du “vanlig” forkjølet eller syk med luftveissymptomer, må du holde deg hjemme til du er frisk, selv om du har tatt koronatest og svaret er negativt.  Du kan omgås normalt med dem du bor med, de trenger ikke være i karantene.

 

Symptomer på smitte

De fleste som blir smittet, vil trolig få luftveissymptomer som vil gå over av seg selv, mens noen få vil få alvorligere sykdom med blant annet lungebetennelse. Alvorlig sykdom og dødsfall er sjelden, men eldre personer og personer med underliggende kronisk sykdom har høyere risiko for alvorlig forløp av Covid-19. Vær spesielt OBS om du etter noen dager med milde luftveissymptomer får høyere feber, tung pust og verre hoste. 

Symptomer på smitte kan være:

  • Sår hals, rennende nese og hoste
  • Muskelsmerter og generell sykdomsfølelse
  • Feber eller frysninger
  • Hodepine
  • Tung pust
  • Magesmerter, kvalme og noen ganger diaré
  • Nedsatt smaks- og luktesans

Slik smitter koronaviruset
Se nærmere beskrivelse av ulike sykdomsforløp

 

Når bør du søke legehjelp?

Er du syk med lette symptomer må du holde deg hjemme til du er helt fri for symptomer og føler deg helt frisk. Andre i husstanden trenger ikke å være i karantene i en slik situasjon, men anbefales så lite kontakt med andre som mulig.

Hvis du er syk og trenger helsehjelp, eller har nyoppståtte symptomer som hoste, tungpustethet eller feber, kontakt fastlegen din. Dersom fastlegen ikke er tilgjengelig, ring legevakten på 116 117. Lag alltid avtale først, så du ikke møter opp og smitter andre. Ved kritisk sykdom må du ringe 113.

Personer som er i risikogrupper, anbefales å kontakte fastlegen selv ved milde symptomer for å vurdere oppfølging. Dersom du er i risikogruppene og bare føler deg litt forkjølet, kan du fint se det an i noen dager.

Råd til risikogrupper

 

“Siste nytt” er at gravide skal tilbys vaksinering, samt barn i alderen 12-15 år.